Почастішали випадки захворювання на ботулізм: як вберегтися

Почастішали випадки захворювання на ботулізм: як вберегтися

Влітку кількість хворих на боулізм зростає.

Як проялється це небезпечне захворювання, розповідає Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Отруєння ботулінічним токсином (ботулізм, отруєння ковбасною отрутою) – це синдром загальносистемних клінічних симптомів, спричинених млявим паралічем м’язів внаслідок дії бактеріального нейротоксину.

Причина ботулізму: спороутворюючі, абсолютні анаеробні палички роду Clostridium (найчастіше C. botulinum).

Бактерія, що викликає ботулізм, продукує екзотоксин типу нейротоксину – ботулотоксин (т. зв. ковбасна отрута).
Ботулінічний токсин ( БТ) – одна з найсильніших відомих отрут – після всмоктування у кров блокує виділення ацетилхоліну із синапсів рухових нервів, викликаючи в’ялий параліч м’язів та дисфункцію вегетативної системи. Описано сім типів БТ (А–G), з яких найчастіше отруєння серед людей спричиняють А та В токсини, рідше Е (винятково рідко F).
Розведений БТ безбарвний, без запаху та смаку. Інактивується при температурі 100 °С через 10 хв. Спори знищуються при температурі 116–121 °С (варіння у посуді під тиском).

Резервуар та шлях передачі: спори присутні всюди у ґрунті, можуть зберігатися багато років; джерелом отруєння найчастіше є їжа, заражена спорами, у якій розмножуються бактерії, які виділяють велику кількість БТ, а шлях отруєння – шлунково-кишковий тракт (харчова форма).

Сприятливим середовищем для їх розмноження є різні консерви, позбавлені припливу повітря (найчастіше домашні), з низькою кислотністю, низьким вмістом солі, нітратів та цукру (м’ясні або овочеві консерви, овочі та картопля, які зберігаються у плівці, часник в олії, цибуля, м’ясо, риба, соуси).

Дуже рідко ранева форма, ботулізм у немовлят або інгаляційна форма (внаслідок розпилення БТ під час біотерористичного акту).

Основні фактори ризику: споживання продуктів, які виробляються в домашніх умовах (пастеризація) або неправильне зберігання їжі.

Почастішали випадки захворювання на ботулізм: як вберегтися

Інкубаційний період та період заразливості залежать від швидкості всмоктування БТ, а також його дози. Після споживання БТ з їжею від 2 год до 8 днів (зазвичай 12–72 год). Чим коротший інкубаційний період, тим тяжчий перебіг хвороби. Пацієнт не є заразливим для контактних осіб.

Основний симптом ботулізму – в’ялий параліч м’язів, який з’являється раптово, симетрично прогресує, завжди починається та є найбільш вираженим у зоні м’язів, які іннервуються довгастим мозком, потім просувається донизу.

Почастішали випадки захворювання на ботулізм: як вберегтися

Домінуючі симптоми бульбарного паралічу (4Д):

  • диплопія (порушення зору, при якому даний об’єкт сприймається подвоєним),
  •  дизартрія (порушення вимовної сторони мовлення),
  •  дисфонія ( стан, коли голос звучить хриплим чи напруженим),
  •  дисфагія (розлад акту ковтання, а також транспортування твердої і / або рідкої їжі від ротової порожнини до шлунку ) .

 Інші симптоми:

  •  дуже часті (≥90 %): сухість в роті;
  •  часті (>60–89 %): втома, закрепи, слабкість у плечах, слабкість нижніх кінцівок, порушення гостроти зору, нудота, блефароптоз, параліч окорухових м’язів, параліч лицевого нерву;
  •  нечасто (≤60 %): задишка, блювання, біль у горлі, запаморочення, спастичний біль у животі, парестезії, ослаблення м’язів язика, мідріаз або відсутність реакції зіниць на світло, ослаблення або відсутність рефлексів, діарея, ністагм, атаксія.

 Пам’ятайте, отруєння ботулінічним токсином вимагає негайної лікарської допомоги. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше вимиті овочі та гриби перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння в продукт збудника ботулізму.

Новини України