Мешканців Тернопільщини просять утриматись від підгодівлі диких перелітних птахів, аби уникнути зараження грипом.
Про це йдеться на сторінці Держпродспоживслужби у Тернопільській області.
«За офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин, в осінньо-зимовий період значно ускладнюється епізоотична ситуація через високопатогенний грип птиці. Випадки захворювання реєструються на шляху міграції перелітних птахів, який проходить через територію України. Пташиний грип, особливо штам Н5N1, залишається серйозною проблемою у багатьох країнах, і жодне господарство не застраховане від його появи. Захворювання може призвести до падіжу понад 70% поголів’я за кілька днів, часто без явних клінічних ознак. Поширення хвороби сприяє неконтрольоване переміщення птиці, підгодовування дикої перелітної птиці та недотримання ветеринарно-санітарних норм», -наголошують експерти.
Відтак, фахівці Чортківського районного управління Держпродспоживслужби провели роз’яснювальну роботу серед громадян, мисливців та операторів птахогосподарств щодо профілактики грипу птиці.
Також ініційовано позачергові засідання протиепізоотичних комісій, особливо у громадах, де мігрують і зимують перелітні птахи, зокрема лебеді на річці Дністер.
Громадянам нагадано про необхідність утриматися від підгодовування дикої перелітної птиці, щоб уникнути контактів з потенційними переносниками вірусу.
«Проводяться моніторингові дослідження птахівничих господарств на антитіла до грипу птиці, а керівники господарств зобов’язані виконувати вимоги ветеринарно-санітарних правил. Важливим залишається контроль за щільністю посадки, температурою, вентиляцією та якістю підстилки у пташниках для зниження вірусного навантаження. Власникам домашньої птиці рекомендовано ізолювати птахів від контакту з дикими та синантропними птахами, особливо під час міграції. Птицю слід утримувати в закритих приміщеннях або вольєрах, уникати її вигулу на водоймах. При підозрі на захворювання необхідно негайно звертатися до ветеринарів для огляду та профілактичних заходів», — відзначають у Держпродспоживслужбі.