Сьогодні, 7 листопада, у Вінницькій обласній філармонії відбулась виставка нематеріальної культурної гастроспадщини. На заході були представлені різноманітні страви, які готують у різних територіальних громадах нашої області.
«Це «Бігос» – наша родинна страва, яку готують в нас в селі. Спочатку необхідно проквасити буряк, а потім його необхідно проварити. Після чого додається м’ясо, підчеревина, спеції», – розповідає пані Любов з Тростянецької ТГ.
Всі присутні могли не лише побачити на власні очі гастроспадщину Вінниччини, а й скуштувати. Тут і «Мамалига» зі смаженицею (Студенянська ТГ); сироваріння родини Кулинич (с. Поташня Бершадська ТГ); домашня копчена ковбаса на дровах (с. Війтівка Бершадська ТГ); Тиманівська каша – засипана капуста (Тульчинська МТГ) і багато іншого.
«Це каша «Зозуля», яку в нашому селі готують понад 100 років. Рецептом поділилась жителька нашого села, а їй мати передала рецепт. До речі мати прожила 105 рокі. Я вже онучка виходить. Це наша родинна страва, яку передають із року в рік. Це пшоно і мак замочене на ніч, а потім довго варене на молоці з маслом. Солодка і дуже поживна страва», – пані Надія з села Дашківці Якушенецька ТГ.
Виставка відбулась з нагоди відзначення Всеукраїнського Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, а також 85-річчя від дня заснування Вінницького обласного центру народної творчості.