Як правильно поєднувати вино з фруктами

Фрукти – популярна закуска для вина. Їх подають як у вигляді асорті та нарізки, так і готують з них десерти. При правильній комбінації алкогольних напоїв та фруктів можна досягти елегантного і дуже смачного поєднання. Проте ключове слово саме «правильно», адже не всі екзотичні плоди можна подавати до вина, більше того підбирати їх треба, враховуючи ступінь солодкості, як напою, так і фрукта. Більш детально про всі ці нюанси розповімо просто зараз.

Які плоди не можна подавати до вина

Певні фрукти мають здатність негативним чином впливати на організм при поєднанні з алкоголем. Серед них і звичні нам плоди, і екзотичні:

  • манго;
  • грейпфрути;
  • дуріан;
  • диня.

Так, манго в поєднанні з алкоголем можуть стати причиною проблем з кишківником, викликає діарею та коліки. Грейпфрут, на відміну від інших цитрусових, теж не є підходящою компанією для вина, оскільки в такому поєднанні проявляє здатність до блокування ферментів печінки, які, в свою чергу, забезпечують розщеплення токсинів. Через це виникає алкогольна інтоксикація та важке похмілля. Погано реагує організм і на комбінацію дуріана з вином. Мало того, що утворюється дуже неприємний запах з рота, так ще й виникає розлад шлунку, наступає сильне і швидке отруєння, можливі навіть летальні наслідки. Диня, яка є звичним плодом та десертом, теж не підходять в якості закуски до вин. В поєднанні зі спиртним, вона проявляє потужне послаблення, провокує появу колік, нудоти, діареї.

Як бачимо, наслідки неправильного вибору фруктів до вина можуть бути серйозними. Аби їх не допустити, треба розібратися, які плоди до яких алкогольних напитків можуть стати вдалим супроводом.

Правила подачі фруктів до вина

Грамотне поєднання закусок та алкогольних напоїв не лише забезпечує яскраві гастрономічні відчуття, а й може стати елегантною ноткою, яка задає тон всьому вечору. Тож, треба розібратися, як правильно подавати екзотичні фрукти і до кого саме вина. Ось кілька порад:

  • зважайте на те чи загалом допустимо поєднувати той чи інший плід зі спиртним. Ми вище писали, що певні фрукти не можна подавати в якості супроводу до вина;
  • враховуйте ступінь солодкості напою та плодів. Кислі фрукти не варто подавати до солодких десертних вин, і навпаки. Ефект від такого поєднання буде різким, оскільки цукор суттєво підкреслює кислоту і насолодитися гастрономічним поєднанням смачних фрукті і вина без гримаси просто не вийде;
  • враховуйте тип вина: тихе чи ігристе. Не всі фрукти однаково гармонійно підходять до обох напоїв.

Також варто зважати на якість плодів. До вин краще вибирати саме стиглі, але не перестиглі фрукти, і не недозрівші. Якісні екзотичні плоди можна замовити на сайте Crazybox, де представлений великий асортимент товару.

Розібравшись з принципами поєднань фруктів та вин, тепер розповімо про найбільш вдалі поєднання:

  • банани – підходять майже до всіх тихих та ігристих вин напівсолодких та солодких. Але краще обирати напої, в букеті яких є нотки меду та сухофруктів. А ось для в’ялених бананів підходить трохи інший смак. Ідеальним союзом буде розе зі злегка кислим смаком;
  • ананас. Вино слід підбирати з урахуванням кислотності. Так, для стиглих ананасів підійдуть напівсолодкі вина. А для зеленкуватих краще обирати солодкі з нотками цитрусових та імбиря, які нейтралізують виражену кислотність;
  • лічі. За смаком цей фрукт нагадує виноград, тож і підбирати напій для нього слід по подібному принципу. Так, краще подавати лічі в якості супроводу до солодких червоних чи білих вин;
  • інжир. Цей фрукт ідеально пасує до червоних легких вин, як Мерло чи Піно Нуар;
  • ківі. Підбирати їх до вин слід по такому ж принципу, як і ананаси. Для солодких голден ківі підійдуть напівсухі ігристі вина типу Просекко, а для кисленьких – більш солодкі;
  • папайя, маракуйя гармонічно поєднуються з винами з квітковими нотками в смаку. Наприклад, можна подати ці плоди до Совіньон Блан.

Подавати можна як просто фруктову тарілку з почищеними та нарізаними плодами, так і десерти на їх основі. Наприклад, до напівсухих ігристих вин чи рислінга можна спекти фруктовий пиріг, а до десертних вин та лікерів – зробити панакоту з фруктовим соусом.

Новини України