Фото: соцмережі
Скільки б ми не обіцяли собі, що наступної новорічної ночі на святковому столі будуть виключно шампанське, мандарини та тарілочка з канапе, з середини листопада знову починаємо шерстити кулінарні форуми в надії, що знайдуться нові страви – вишукані і водночас по можливості не дуже дорогі та не надто складні. Але все ж таки основні страви на більшості українських новорічних столів традиційні – печеня, холодець, нарізка і, звичайно, ж олив’є.
У другій половині грудня Коротко про вже 15 років підраховує індекс новорічного столу і порівнює його з офіційною динамікою цін.
З надією на краще
До кінця третього року повномасштабної війни у багатьох немає настрою та сил ні на які свята. Горя навколо стільки, що влаштовувати святкове гуляння багатьом просто ніяково. У той же час Різдво та Новий рік, як і раніше, залишаються найчарівнішими святами в році, які дарують нові надії та нові мрії. Отже, можливо, все ж таки варто зібратися з силами, влаштувати собі та близьким торжество та загадати велике бажання – одне на всіх.
Щороку я пишу про те, що не є прихильником великих застіль у новорічну ніч. Не розумію, навіщо напередодні новорічної ночі «вбиватися» на кухні, готуючи як на весілля, а потім все приготоване доїдати тиждень, а то й взагалі викидати. На 31 грудня можна знайти набагато приємніші заняття – зустрітися з друзями, відвідати батьків, поспілкуватися з дітьми. Зрештою можна просто запалити пару свічок, загорнутися в плед і почитати улюблену книжку.
Втім, такий «святковий аскетизм» поділяють далеко не всі, та й традиції нам кажуть: хочеш, щоб рік пройшов у достатку – новорічний стіл має ломитися від їжі! А з огляду на те, що грошей у гаманцях українців більше не стає, основною вимогою до святкового столу залишається горезвісне «дешево та сердито».
Напевно, читачі Коротко про вже знають, що наступний 2025 рік – це рік Зеленої Дерев’яної Змії — наймиролюбнішої з усіх змій. Тож зустрічатимемо Новий, 2025 рік з надією на мир та вірою в Перемогу!
Накриваємо стіл
Цього року кулінарні сайти, озброївшись китайськими традиціями, радять готувати рибу – запечену чи на парі. Лосось або форель будуть хорошими варіантами, оскільки асоціюються зі статком та здоров’ям. Але й оселедець на столі буде цілком доречним. Не забуваємо про м’ясні страви – запечені стейки з яловичини, страви з курки, пиріжки або вареники з м’ясом.
Новорічний стіл урізноманітнюють овочі, які є символами природи. Причому традиційні огірки-помідори-болгарський перець зовсім необов’язкові. Наприклад, морква символізує здоров’я, цвітна капуста – бадьорість духу, а броколі – стійкість та гнучкість. Овочі можна запекти чи приготувати на парі.
Що стосується солодкого столу, то Змія віддає перевагу легким десертам, але в той же час вони повинні бути джерелами енергії. З цієї точки зору ідеальними десертами будуть солодощі на основі меду, горіхів та шоколаду: мед є символом добробуту, шоколад приносить радість та задоволення, а горіхи приваблюють удачу та процвітання.
Не забудьте про традиційні мандарини: цитрусові вважаються символами достатку та здоров’я, а значить на столі мають бути обов’язково. Це можуть бути не лише мандарини, а й апельсини, лимони, грейпфрути, памело.
Напої на святковому столі доповнюють святкову атмосферу. Вибираємо шампанське, легке вино, домашні настоянки, а до десерту краще подати чай.
Рахуємо новорічний індекс цін
Щороку Коротко про розраховує вартість одного і того ж набору продуктів і обчислює індекс новорічного столу. Цього року святкове застілля з ікрою та шампанським, мандаринами та олів’є, а також іншими різноманітними та цілком пристойними закусками для сім’ї з чотирьох осіб коштуватиме більш ніж 2300 грн (див. таблицю). Втім, ці цифри є досить умовними через розкид цін навіть в одному магазині. Наприклад, ігристе вино у столичних супермаркетах продається від 134 грн за пляшку і вище (ми у своїй таблиці щороку для уникнення плутанини беремо мінімальні ціни на «Артемівське»). Оливки пропонують по 56-180 грн., консервовану кукурудзу – по 34-68 грн., 450-грамові торти — по 190-350 грн.
Як видно з таблиці, порівняно з минулим роком, ціни на деякі продукти з нашого списку знизилися, що здебільшого пояснюється передноворічними акціями. Але незважаючи на всі ці численні знижки, загалом наш «новорічний кошик» за рік додав 19,5%.
Ці цифри ненабагато відрізняються від офіційних. За даними Держстату, за останній рік (листопад до листопада) інфляція становила 11,2%, при цьому ціни на продукти зросли на 14,3%.
Чим порадуємо себе та гостей
Продукти | Мін. ціна, грн. | ||
2022 | 2023 | 2024 | |
Шампанське, 1 бут. | 133,90 | 179,00 | 148,40 |
Коньяк, 0,5 л | 176,50 | 159,90 | 192,50 |
Сік 2 л | 68,00 | 82,00 | 78,90 |
Свинячий ошийок, 0,5 кг | 90,00 | 111,45 | 146,45 |
Куряче філе, 0,5 кг | 75,00 | 74,50 | 84,50 |
Риба (хек), 0,5 кг | 59,50 | 69,50 | 79,50 |
Сир 0,3 кг | 74,70 | 114,00 | 117,90 |
Ікра червона, 80 г | 125,50 | 179,00 | 269,00 |
Зелений горошок, 1 бан. | 29,90 | 29,90 | 33,90 |
Кукурудза консерв., 1 бан. | 35,90 | 33,90 | 34,60 |
Морква 0,5 кг | 9,85 | 10,95 | 13,15 |
Огірки свіжі, 0,5 кг | 34,75 | 55,00 | 49,50 |
Зелень свіжа, 100 г | 15,00 | 23,00 | 24,90 |
Гриби 0,5 кг | 33,95 | 57,00 | 69,50 |
Олія вершкове, 73%, 200 г | 44,80 | 58,90 | 85,90 |
Яйця, 10 шт. | 62,70 | 53,90 | 65,70 |
Майонез, 400 г | 42,17 | 63,73 | 62,53 |
Цукерки «Стріла», 200 г | 150,00 | 139,90 | 209,30 |
Торт «Київський» БКК 0,45 кг | 190,60 | 189,90 | 243,90 |
Мандарини, 1 кг. | 59,90 | 58,90 | 77,90 |
Апельсини, 1 кг | 59,90 | 49,90 | 55,90 |
Яблука, 1 кг | 10,90 | 19,90 | 30,50 |
Лимон, 250 г | 11,50 | 12,50 | 17,20 |
Оливки, 280 г | 56,20 | 49,90 | 56,80 |
Батон нарізний, 500 г | 20,90 | 22,80 | 26,80 |
Хліб український, 700 г | 32,70 | 33,90 | 34,20 |
РАЗОМ | 1704,72 | 1933,23 | 2309,33 |
Рахуємо індекс олів’є
Салати є неодмінним атрибутом будь-якого новорічного столу, і поточний рік не буде винятком. Готувати можна як легкі салати з великою кількістю зелені, що, як уже говорилося вище, порадує Змію, так і більш ґрунтовні.
Протягом 15 років ми щороку підраховуємо індекс олів’є. Справа в тому, що в цей салат входить дуже великий набір повсякденних продуктів — м’ясо, картопля, свіжі та консервовані овочі — тому він певною мірою відображає динаміку цін на найпопулярніші продукти.
Олів’є ми традиційно готуємо з куркою, і для того, щоб наші підрахунки були коректними, нічого не змінюватимемо. Але на бажання курку можна замінити на ковбасу, індичку, телятину, язик або будь-яке інше нежирне м’ясо.
Як змінювалися ціни на продукти для олів’є
Інгредієнти | Ціни у грудні, грн. | ||
2022 | 2023 | 2024 | |
Картопля, 2 шт (250 г) | 2,50 | 3,88 | 7,23 |
Огірок солоний, 250 г | 11,00 | 17,50 | 24,95 |
Огірок свіжий, 1 шт. | 17,40 | 27,50 | 24,75 |
Морква, 250 г | 4,90 | 5,47 | 6,58 |
Куряче філе, 1 шт. | 37,50 | 37,25 | 42,25 |
Яйця, 5 шт. | 31,35 | 26,95 | 32,85 |
Зелений горошок, 0,5 банки | 14,95 | 14,95 | 16,95 |
Зелена цибуля, 0,5 пучка | 7,50 | 11,50 | 12,45 |
Майонез, 200 г | 21,10 | 31,87 | 31,27 |
РАЗОМ | 148,20 | 176,87 | 199,28 |
Виявилося, що відповідно до цього індексу ціни на продукти за рік зросли на 12,7%, що, як бачимо, є досить близьким до офіційної продуктової інфляції. Для порівняння: минулого року вартість олів’є зросла на 19,3%, позаминулого – на 51,7%. 2021-го ціни піднялися на 10%, а 2020-го знизилися на 4%, і це сталося вперше за всю історію наших підрахунків. 2019-го ціни зросли на 2,3%, 2018-го «індекс олів’є» становив лише пів відсотка, 2017-го — 23,3%. Раніше подорожчання склали: 2016-го – 9,2%, 2015-го – 35,5%, 2014-го — 34,4%, 2013-го — 2,1%, 2012-го — 3,7%, 2011-го — 19,2%, а 2010-го – 16,4%.
Цього року наш звичний тазик олів’є вагою понад 1,8 кг коштуватиме менше ніж 200 грн. Погодьтеся: на сьогодні це відносно недорого, особливо з огляду на те, що магазинна ціна олів’є – 240-280 грн за кіло. Тож на бажання можна вносити до списку меню.