Масове харчове отруєння серед дітей вчора спостерігалося на Прикарпатті. 18 дітей і лише 2 дорослих опинилися в лікарні з ознаками харчового отруєння та гострого гастроентероколіту. Їм надавали допомогу прикарпатські медики.
Про ситуацію, яка склалася, розповів директор обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Руслан Савчук.
«Хворим було надано всю необхідну медичну допомогу, завдяки чому 12 дітей вже виписані з лікарні. Інші пацієнти продовжують отримувати допомогу, також проводяться лабораторні дослідження для визначення збудника хвороби», — написав Руслан Савчук.
Разом із тим, гострих кишкових інфекцій можна легко уникати дотримуючись дуже простих і дієвих правил особистої гігієни — часто мити руки та ретельно мити фрукти і овочі, які купуєте або берете на власній грядці, м’ясо та риба повинні пройти якісну термічну обробку.
Як наголосив директор обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України в Івано-Франківській області, період, від потрапляння збудника в організм і до перших ознак захворювання, короткий: від кількох годин до доби. Захворювання починається раптово: можуть з’являтися нудота, блювота, виникають часті, рідкі, водянисті випорожнення, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів, слабкість, сухість у роті, пересихання слизових оболонок.
При появі хоча б кількох перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря!